GRATIS verzending bij orders boven de €30,00 in Nederland
GRATIS goodies en/of cadeau!
Professioneel advies van echte barbiers
Inkopen als professional?
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door verhuizing van ons magazijn worden er van 17-5 12.00 uur t/m 26-5 geen bestellingen verstuurd.Door verhuizing van ons magazijn worden er van 17-5 12.00 uur t/m 26-5 geen bestellingen verstuurd.

  GRATIS verzending bij orders boven de €30,00 in Nederland
  GRATIS goodies en/of cadeau!
  Professioneel advies van echte barbiers

  Door verhuizing van ons magazijn worden er van 17-5 12.00 uur t/m 26-5 geen bestellingen verstuurd.Door verhuizing van ons magazijn worden er van 17-5 12.00 uur t/m 26-5 geen bestellingen verstuurd.

  Door Team Pomade-Online.nl, 23 september 2021

  Hoe klop je de perfecte scheerschuim?

  Deze vraag krijgen wij bij Pomade-Online vaak te horen. Hoe maak ik van een scheercreme een mooie scheerschuim om mij met traditioneel open scheermes of safety razor glad te kunnen scheren? Het ritueel van een klassieke scheerbeurt werkt bijna therapeutisch. Een volle, dikke en romige scheerschuim wordt door de kenners op het gebied van gladscheren al jarenlang gewaardeerd. Een totaal beleving zoals wij ook dagelijks in onze barbershop uitvoeren in ook gemakkelijk thuis te beleven. Met een mooi scheermes en de juiste scheerkwast en scheerzeep maak je van jouw scheerbeurt een speciaal momentje waaruit je extra energie haalt om de dag goed te beginnen. In dit artikel leggen onze barbiers je stapsgewijs uit hoe je ook thuis, elke dag weer, de perfecte scheerbeurt kunt beleven en welke tools je hiervoor het beste kunt gebruiken.

  Waarom een scheerschuim gebruiken?
  De huid is er niet op gemaakt om er direct met een vlijmscherp scheermes overheen te gaan. Voor een comfortabele en perfect scheerbeurt heb je een scheerschuim nodig. Dit is in feite een extra laagje op de huid waardoor het scheren een stuk gemakkelijker gaat. Een scheerschuim, idealiter één die je kunt opkloppen met een scheerkwast, helpt om het vocht in de baardharen te houden tijdens het scheren, waardoor deze zachter zijn en daardoor gemakkelijker te scheren. De scheerschuim uit een bus lijkt gemakkelijk en snel te gebruiken en dit is natuurlijk ook een gemakkelijke manier om snel te beginnen. Je zult echter een groot verschil merken wanneer je een scheercreme of scheerzeep tot een scheerschuim klopt. Hiermee is het simpelweg veel gemakkelijker om je scheerbeurt "hot" te houden en deze droogt een stuk minder snel uit.

  Daarnaast zit een goede scheercreme of scheerzeep boordevol verzorgende en voedende ingrediënten, zoals Jojoba olie, Sheaboter en Arganolie. Deze ingrediënten voeden en verzorgen jouw huid tijdens de scheerbeurt en helpen tegen scheerirritaties.

  Hoe maak je de perfecte scheerschuim?
  Laten we nu snel beginnen waarom je in eerste instantie bent begonnen met het lezen van dit artikel. De "geheimen" en rituelen van onze barbiers die je gemakkelijk thuis kunt toepassen om van een heerlijke scheerbeurt te kunnen genieten.

  1. De voorbereiding
  Preparation makes easy work. Dat geldt zeker voor het succes van jouw scheerbeurt. De juiste voorbereiding en tools zijn van essentieel belang en dus laten we je in deze stap zien welke tools je vast klaar kunt leggen voor een koninklijke scheerbeurt.
  Laten we beginnen met een goed scheermes. Je hebt hierbij de keuze uit een open scheermes, ookwel shavette genoemd, of een safety razor. Deze kun je laden met diverse merken scheermesjes. Begin je net met scheren dat raden we je aan een scheermesje te gebruiken welke niet al te agressief voor de huid is. Onze tip: de Astra blades zijn perfect geschikt voor beginners. Ben je meer ervaren? Kijk dan eens naar de Feather Professional blades welke enkel te gebruiken zijn bij een Feather scheermes. Dit is al jaren een vaste keuze bij een groot aantal barbiers wereldwijd. Naast een scheermes heb je vervolgens een mooie scheerkwast nodig. Deze zijn te verkrijgen in scheerkwasten van varkenshaar, dassenhaar of synthetisch haar. Wil je uitgebreid de verschillen weten per type scheerkwast en wat de voor en nadelen van elk type zijn? Lees dan ook ons artikel over scheerkwasten. Daarnaast is een kommetje of keramische scheermok zeer aan te raden om de scheerbeurt “hot” te houden. Uiteraard mag ook je favoriete scheerzeep of scheercreme niet ontbreken.


  Tip van de barbier: Ga je voor de full barbier ervaring? Maak dan 1 handdoekje warm in de magnetron en doe er ook vast 1 in de koelkast voor na het scheren. In onze barbershop laten we de warme handdoek even weken in een badje van water met een klein beetje lavendel cologne van Ach Brito. De koude handdoek laten we even weken in een badje van water met Jeris Osage Rub alvorens deze in de koelkast gaat. Zo maak je van jouw scheerbeurt een heerlijke ervaring!

  2. Aan de slag

  Oke, alle tools liggen klaar en we zijn helemaal voorbereid op de perfecte ervaring. Let’s shave!
  Het is belangrijk dat je scheerkwast goed nat is alvorens je deze gebruikt voor het opkloppen van scheerzeep of scheercreme. Onze barbiers laten de scheerkwast altijd eerst even een paar minuutjes weken in warm water. Vervolgens knijp je het water uit de haren en halen we de scheerkwast twee keer vlug onder een lopende kraan door. Let hierbij goed op, teveel water zal ervoor zorgen dat je scheerschuim veel te waterig wordt. Bij te weinig water blijft het creme en zal dat erg snel opdrogen waardoor het scheren ook niet lekker gaat. Dit is een kwestie van oefenen en de juiste verhouding vinden wat ook per scheerzeep zal verschillen. Een persoonlijke favoriet is de Crown Shaving Co. Shave Cream waarvan je maar heel weinig nodig hebt om een mooi vol schuim te kunnen opkloppen. We raden je ook aan om het gezicht eerst goed te reinigen alvorens je begint met de scheerbeurt. Heb je geen tijd of zin in het ritueel met warme en koude handdoeken? Dan raden we je aan eerst een warme douche te nemen, dit helpt de baardharen wat te verzachten.

  3. Opkloppen maar!
  In deze stap leggen we je uit hoe je een scheerzeep of scheercreme het beste kunt opkloppen. Omdat het kloppen van scheerzeep iets anders in z’n werk gaat dan het opkloppen van scheercreme hebben we deze stap in tweeën verdeeld.

  Scheerschuim maken van een scheerzeep

  Een scheerzeep is in veel gevallen een stuk harder dan een scheercreme. Dit zorgt ervoor dat het opkloppen tot een mooie volle scheerschuim net iets anders gaat dan wanneer we een scheercreme gebruiken. Belangrijk is dat je de kwast goed hebt laten weken in warm water. Vocht is essentieel om een mooie scheerschuim te kunnen maken. Teveel water maakt de scheerschuim water, te weinig zorgt voor een dikke creme welke snel opdroogt.

  Op het moment dat we een scheerschuim van een scheerzeep gaan maken dan “laden” we de scheerkwast direct op de scheerzeep. Dit houdt in dat we eerst een aantal keren rondjes draaien op de scheerzeep om deze te laden met product. Hierna pakken we een scheermok of scheerkom, voegen we een klein beetje water toe en kloppen we de scheerzeep of tot een slagroom-achtige substantie. De perfecte scheerschuim!

  Scheerschuim maken van een scheercreme
  Het maken van een mooie scheerschuim van scheercreme is een stukje gemakkelijker dan wanneer we een scheerzeep gebruiken. Ook hier is de hoeveelheid vocht in de kwast van groot belang. We nemen hierbij een heel klein beetje scheercreme op het puntje van de kwast, a little goes a long way. Voegen nog een klein beetje water toe en kloppen de creme op tot een heerlijke scheerschuim.

  Het is even wennen om de juiste hoeveelheid vocht in de kwast te krijgen om elke dag dezelfde slagroomachtige scheerschuim te kunnen maken. Eenmaal gewend zal het klassiek scheren een heerlijke aanvulling zijn op je ochtendritueel.